Oljčno olje Santomas – “Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre” z zaščiteno označbo porekla letnika.

Oljčno olje Santomas nastaja iz oljk oljčnih nasadov na sončnih legah Grintavca v Šmarjah. Na peščenem, večinoma lapornem terenu z flišno-ilovnato povrhnjico, rastejo oljke sorte istrska belica in leccino. Nekaj oljk je zelo starih in so preživele hude zmrzali leta 1929 in 1985, večinoma pa so posajene po 1985. letu, ko se je obnovil pomrznjeni nasad.

S pobiranjem oljk se začne novembra, pobiranje pa poteka ročno. Nabrane oljke se mora najkasneje v 48 urah stisniti v oljarni Santomas.

V moderno opremljeni torkli se olje stiska počasi in temperatura obdelave ne preseže 26,8°C. Prvo olje, ki je sestavljeno iz približno 90% istrske belice in 10% leccina, je motnega izgleda in se počasi zbistri do pomladi.

Primerno je za uporabo pri vseh vrstah solate, kuhane zelenjave in različnih vrst pečenega mesa, prileglo pa se bo tudi kot okusen dodatek k siru.