Grande Cuvée Certeze 2006

Letnik:
2008

Sorta oz. zvrst:
100% Refošk

Grozdne jagode z naše najboljše lege so fermentirale skupaj s sokom pri temperaturi med 25 in 28°C. Po končani fermentaciji je sledila podaljšana maceracija, ki je trajala približno 30 dni. Po koncu maceracije smo vino pretočili v nove francoske barrique hrastove sodčke, kjer se je vino plemenitilo naslednjih 24 mesecev. Tekom zorenja v barrique sodčkih je potekal biološki razkis. Na koncu je sledila še selekcija najboljših sodov letine.
Globoko rubinasto rdeča (enolog Claude Gros, Narbonne).
Košarica sadja (robidnice, slive, borovnice), temna čokolada in mokka (enolog Claude Gros, Narbonne).
Je odlična kombinacija polnosti in harmonije zrelih taninov in sadnosti. Še vedno izjemno svež, svilnat in žameten okus mokke in čokolade se čudovito prepleta z robidnicami, slivami in okusom po pečenem mesu. To ni več vino, je hrana za dušo (enolog Claude Gros, Narbonne).
Krožniki z močnim karakterjem, ki bazirajo na mesu, v kombinaciji z mediteranskimi zelišči (divjačina, jagnjetina, dimljeno meso), tartufi, sir – navaden in s plemenito plesnijo. Čokolada z visoko vsebnostjo kakava (več kot 70%).

 

Lege:
Certeze (100m nadmorske višine)

Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi

Povprečna starost trt:
10 let

Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha

Obremenitev:
1 kg/trs

Donos:
cca 30 HL/Ha

Obiranje:
ročno

Čas trgatve:
oktober 2008

Filtracija:
nefiltrirano

Stekleničenje:
junij 2011

Število steklenic:
5.000 0,75 steklenic, 155 Magnum steklenic, 30 4,5 (rehoboam) steklenic

Stopnja alkohola:
15% vol

Priporočena temperatura serviranja:
Sobna temperatura (18-20°C). Vino je primerno dekantirati.

Potencial staranja:
vsaj 25 let (enolog Claude Gros, Narbonne)