domov

Zlata medalja na ocenjevanju Vino Ljubljana

Od 29. do 31. maja 2015 je potekalo 57. mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana. Strokovna komisija, v kateri je bilo 40 degustatorjev iz 11 držav je ocenjevala 358 vinskih vzorcev iz 21 držav. Grande Cuvee 2006 iz kleti Santomas je prejel zlato odličje. Ponosno nazdravljamo z njim in vabimo tudi vas, da poskusite zlat okus naše kleti.

Prvi odzivi: velik korak za Santomas

V vinski kleti Santomas smo meseca maja 2015 prejeli težko pričakovane rezultate ocenjevanja naših vin, ki jih je ocenil famozni vinski kritik Robert Parker. Na to priložnost smo čakali skoraj dvajset let, saj je njegov izbor vin, ki jih je pripravljen ocenjevati zelo ozek in slovenska vina pri njem praktično nimajo možnosti.

Vina Santomas – vrhunske ocene Roberta Parkerja

Vina Ludvika N. Glavine, ki jih poznamo pod blagovno znamko Santomas, je g. Parker meseca aprila ocenjeval na predlog g. Clauda Grosa iz Narbonna (pokrajina Languedoc, Francija), svetovalca v kleti Ludvika N. Glavine. Claude Gros sodi med svetovne znane enologe, katerega vina iz njegove kleti (Chateau de La Negly) so že večkrat dosegla magičnih 100/100 točk pri Parkerju. Gre za prvo oceno cele serije rdečih vin iz Slovenije, katerih najnižja ocena je bila 91, pa tja do 94+ točk.

Vrhunska vina Santomas

Vina Santomas spadajo v vinorodni okoliš Slovenska Istra, ki meri 5.800 hektarov vinogradov na hribovitih predelih celotne Slovenske Obale. V vinski kleti Santomas letno napolnimo približno 80.000 buteljk (0,75 litra) vrhunskega vina. Ob izjemnih letnikih pa napolnimo tudi 144 “rehoboam” (4,5 litra) steklenic, v katerih nato zori najboljše vino kleti Santomas – Grande Cuvée.

Blagovna znamka Santomas

V mirni vasici Šmarje pri Kopru, Sveta Marija na hribu, se v osrčju Slovenske Istre nahaja vinogradniško-oljkarska kmetija Ludvika Nazarija Glavine. Na skoraj 24 hektarjih vinogradov in 5 hektarjih oljčnikov se začne zgodba o vrhunskih vinih in značilnem šmarskem oljčnem olju, ki se tržijo pod blagovno znamko Santomas.