DOSEŽKI

DOSEŽKI

241810193_3078733705731228_7957696585872631547_n

Posestvo Santomas vsakoletno žanje velike uspehe pri svojih izdelkih.

Ocene Roberta Parkerja Jr. 2015

Leta 2015 smo ponosno prejeli prestižne Parkerjeve ocene, kjer so vsa naša ocenjena vina prejela več kot 90 točk, kar si štejemo v veliko čast in pohvalo. Robert M. Parker, Jr., je eden izmed najbolj vplivnih strokovnjakov v vinskem svetu. Že leta 1978 je izdal svojo prvo izdajo, famoznega časnika, The Wine Advocate. The Wine Advocate, ki je sprva izhajal kot dvomesečnik, je postal tako uspešen, da je kmalu postal mesečnik, ki je imel leta 1998 že več kot 45.000 naročnikov iz 35 različnih držav. Strokovnjaki se strinjajo, da ima The Wine Advocate pomemben vpliv na nakupovalne navade potrošnikov vina po celem svetu. Robert M. Parker je tudi edini ne-francoski vinski kritik za revijo France L’Express. Ocenjuje z dobro znanim 100-točkovnim sistemom. Gre za prvo oceno cele serije rdečih vin iz Slovenije, katerih najnižja ocena je bila 91, pa tja do 94+ točk. Njegove ocene vin Santomas pa so bile naslednje (vir: erobertparker.com):

Cuvee Quattro 2013, zvrst Shiraha, Merlota, Cabernet Sauvignona in Refoška, je veliko, sadno “nabito”, hedonistično vino, ki ponuja veliko sladkobnih taninov hrastovega soda v svoji slivovi, borovničevi in čokoladno čipkasti cvetici. Glede na to, da mu sadnosti zagotovo ne primanjkuje, ostaja lepo definiran v ustih. Izjemno čist saden okus in lep pookus. Piten bo vsaj do leta 2021, če ne še dlje.

Medtem ko v okusu spominja na kalifornijski Tannat (ali morda Petit Sirah) je Antonius 100-odstotni predstavnik avtohtone istrske sorte Refošk (ki uspeva tudi v severni Italiji). Raste na strmih gričih, zorijo pa ga v 300-litrskih lesenih sodih. Ponaša se z bujno cvetico borovničevja, tartufov, čokolade in tobaka, ki ostajajo živahni in sveži. Gre za vino polnega telesa, strukturirano in resno v ustih. Zdi se, kot da je bilo pravkar stekleničeno. Lepe kisline in fokusirano v pookusu. S staranjem te sorte nimam izkušenj, ampak bil bi šokiran, če tega vina ne bi mogel v odlični kondiciji uživati še čez 5–8 let.

Napram Antonius Refošku letnika 2007 je Antonius Refošk 2009 po domače “za past dol“. Globok, dekadenten in popolnoma zrel, ampak še vedno neverjetno svež, osredotočen in čist. Prinaša cele tone čokoladnega temnega jagodičevja, tekočega dima, tartufov, likoricije in izrazito mineralnost na nosu. Vino polnega telesa, koncentrirano in večplastno. Še eno resno vino iz kleti Santomas, ki je vredno napora, da bi ga lahko izsledili.

Top cuvée vinarja, Grande Cuvee 2006, je v ustih še vedno zelo mlad; kot bi bil star le leto ali dve. Razstavljene so čudovite note črnega ribeza, belega tartufa, prekajene zemlje in kanček čokolade. Glede okusa in nosa je to vino po kvaliteti na nivoju Bordoja. Polnega telesa; čisto, koncentrirano in sveže, z živahno kislino in veliko tanini. Njegov potencial staranja je tako dolg, da ga še sam težko ocenim.

Še eno odlično vino kleti! Grand cuvée letnik 2008 je še otrok z veliko kisline, taninov in sadnosti, ki se morajo še dodobra povezati. Zaznamo temno jagodičevje, usnje, tartufe, čokolado in mineralnost. Vino je polnega telesa, s “certifikatom” čiste sadnosti, ki je značilna za vina Santomas. Dajmo mu še 2–3 leta, vendar si upam staviti, da bo izredno pitno tudi, ko bo dopolnilo 20 let.

Toggle Content

Zadnji in moj najljubši Grand cuvée letnik 2009 je še ena prava rock zvezda. Ponuja veliko tartufov, temnega jagodičevja, belega popra in stopljene likoricije. Brbončice v ustih zadane z bogastvom polnega telesa, omamlja jih s kristalno čisto sadnostjo, obogateno z naravno kislino in svežino, ki je tako karakteristična za refošk. Kot ostali grand cuvéeji, je tudi ta še neverjetno mladosten.

Ne glede na to, da smo prejeli naravnost vrhunske ocene in dokaz, kako dobro delamo v naši kleti se samo z enimi ocenami Roberta Parkerja nismo zadovoljili. Želeli smo več in zavedali smo se, da to niso edini izjemni letniki vinske kleti Santomas, ampak tudi nebrušeni diamanti lahko presenetijo. Tako smo že naslednje leto (2016) drzno dali na ocenjevanje vina letnikov 2015. Ocene so ponovno pustile odprtih ust vse, ki so še malo dvomili v vrhunsko klet Santomas iz majhne vasice Šmarje nad Koprom.

Ocene Roberta Parkerja Jr. 2016

Leto kasneje (2016) smo ponovno dokazali kaj premore vinska klet Santomas, saj smo si upali na ocenjevanje k Robertu Parkerju Jr. dati mlada, še ne dokončana vina. Zopet smo bili nagrajeni z vrhunskimi rezultati vin z preko 90 točkami. Na tiskovni konferenci, leta 2016, je na Santomasovem idiličnem posestvu v Šmarjah pri Kopru takratna enologinja Santomasa, Tamara Glavina, ki v kleti predstavlja že peto generacijo, predstavila nove ocene R.Parkerja in njegove ekipe – Wine Advocates za Santomasova vina. Kot pravi Tamara: »Če smo lani (kar je bilo prvič) dali na ocenjevanje vina, ki so že pripravljena za tržišče: letniki 2013 do 2009; smo letos precej drzno na ocenjevanje poslali vina v t.i. grobem stanju. Gre za vina izjemnega letnika 2015, ki so bila dana na ocenjevanje takoj po fermentaciji in komaj dober mesec v novih barikih. Ta vina ne bodo na tržišču vsaj še 7-10 let. Poleg tega smo dodali še vino letnika 2010, ki pa je že v steklenicah in bi potencialno lahko že šlo na tržišče.« Vina so kljub svoji mladosti in divjosti dobila visoke ocene: Antonius Refošk 2015: 90-92; primerno za pitje 2020-2028 Grande Cuvee 2015: 91-93; primerno za pitje 2027- 2037 Antonius Cabernet Sauvignon 2015: 92-94; primerno za pitje 2017-2037 Grande Cuvee 2010: 94; primerno za pitje 2020-2040 Santomas in refošk v navezi s Parkerjem pa ima precej širši pomen – ne samo, da Santomas in refoški Parkerju niso več neznanka, lahko tudi pripomorejo k vrisu Slovenije kot vinske dežele na globalni vinski zemljevid.

Ocene Jeb Dunnuck 2019

Ocene naših takrat mladih vin, ki so bila prvič ocenjena s strani Roberta Parkerja leta 2016, so še potrdile ocene Jeba Dunnucka leta 2019. Robert Parker Jr. je leta 2016 ocenjeval mlada vina iz leta 2015, torej še »čisto groba in divja«, kjer se je zorenje v barikih šele dobro začelo. Že takrat je Parker v njih prepoznal potencial in jih vsa ocenil s preko 90 točkami. Jeb Dunnuck je vina istih letnikov dobil v roke leta 2019, torej že dokončana vina, ki samo še potrpežljivo čakajo v kleti, da ugledajo luč sveta. Izziv pred katerega smo postavili svoja vina je bil, da dvema različnima vinskima kritikoma v oceno damo enaka vina v različnih razvojnih obdobjih. Še enkrat več smo dokazali, da smo sposobni pridelati vrhunska vina, saj so ocene presegle 90 točk na 100 točkovni lestvici. Jeb Dunnuck je vse bolj slovit kritik, ki je med letoma 2013 in 2017 deloval pod okriljem svetovno znanega ocenjevalca vin Roberta Parkerja. Leta 2017 pa se je odločil za samostojno pot in je vzhajajoča zvezda v ocenjevanju vin. Na ocenjevaju so bila naslednja vina:

Je zvrst refoška, syraha, merlota in cabernet sauvignona, zorjeno v rabljenih hrastovih sodih. Vino srednjega telesa, globoko in bogato, z izraženo čistostjo in svežino. Zaznamo ogromno not borovnčevja, vijolic in gozdnih sadežev. Vsekakor vino, ki ga je vredno poiskati.

Pridelan iz 30 let starih trt caberent sauvignona, ki rastejo na glinenih in apečnatih tleh. Zaznamo ogromno modrega in temnega jagodičevja in pravi karakter cabernet sauvignona, s pridihom svinčenosti, zemlje ter zeliščnih arom. Srednjega do polnega telesa, eleganten in izredno usklajen. Na vrhuncu bo čez 8-10 let.

100-odstoten predstavnik sorte z najboljšega terroira vinarja, ki zori v novih barrique hrastovih sodčkih. To je še eno čudovito vino s tega posestva, z veliko temnega jagodičevja, obilico grafita, zaznamo vonj vijolic, izrazito bogato in osredotočeno vino tudi na okusu. Prepričan sem, da se bo ohranilo več kot desetletje.

Grande Cuvee 2015 je pravi dragulj v liniji, ki prikazuje bogastvo, globino in čistost na vonju in okusu. Vino iz 100-odsotnega refoška, zorjenega v novih barrique hrastovih sodih, ponuja čudovite note creme de cassis, zdrobljenih vijolic, zdrobljenih kamnin in vrhunskega hrasta, ki se pretakajo do vina polnega telesa, z izredno finimi tanini izjemnega ravnovesja in odličnega zaključka. Veličastno.

REFERENCE

Poleg prestižnih ocen naših vin, ki smo jih dobili od svetovnih znanih vinskih kritikov Roberta Parkerja Jr. in Jeba Dunnucka, redno sodelujemo in prejemamo nagrade s strani Decanter World Wine Awards (DWWA). Prav tako smo bili že večkrat izbrani za Županovo vino in oljčno olje ter prejeli več zlatih medalj za našo osnovno linijo vin – Mlavazijo in Refošk. Na izboru sommelierjev Slovenije smo v letih 2018, 2019 in 2020 za naše Malvazije, v kategorijah sveže, zrele in malvazije s preostankom sladkorja (Invasija), prejeli zlate medalje. Tudi naše olje je prejelo številne nagrade, Ex Albis Ulivis letnik 2016 je prejel zlato medaljo v Splitu na 14. Mednarodnem sejmu oljkarstva Mediterana. Letnik 2018 je prejel kar dve nagradi, in sicer je bilo izbrano za Županovo oljčno olje in prejelo Zlato priznanje na Festivalu zlate oljčne vejice v Izoli. Priznan slovenski vinski strokovnjak Robert Gorjak nas je prvič omenil v svojem Vinskem vodniku leta 2009, ko nas je uvrstil med “Top 10 slovenskih vinarjev”. Antonius Refošk letnik 2015 pa je bilo dobrih 10 let kasneje (2020) eden izmed 12 presenečenj leta. Vina Santomas so poznana in zastopana tudi drugod po svetu. V New Yorku jih najdete v prestižnih restavracijah X20 Petra Kellya, ki je svetovni mojster kulinarike. Leta 2011 nas je tudi obiskal v naši kleti zaradi česar smo izjemno veseli. Naša vina najdete še v eni izjemni restavraciji v Alaina Ducassea The Essex House v New Yorku, ZDA. Amerika nam je leta 2006 ponudila izjemno priložnost, saj so bila naša vina postrežena na prestižnem dogodku Oskarji v Los Angelesu. Med znanimi ljubitelji vin Santomas sta tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in nekdanji ameriški ambasador Thomas Bolling Robertson.

KAKO DO NAS