O NAS

DRUŽINSKO POSESTVO SANTOMAS

IMG_20210507_195940_48236663056701

V mirni vasici Šmarje pri Kopru, Sveta Marija na hribu, se v osrčju Slovenske Istre nahaja vinogradniško-oljkarska kmetija Ludvika Nazarija Glavine. Na 25 hektarjih vinogradov in skoraj 7 hektarjih oljčnikov se začne zgodba o vrhunskih vinih in značilnem šmarskem oljčnem olju, ki se tržijo pod blagovno znamko Santomas. Filozofija lastnika temelji na spoštovanju tradicije in istrske kulturne dediščine ter poštenosti v odnosu med kmetijstvom in okoljem. V vinogradih tako uspeva večina trt sorte refošk in malvazija, v oljčnikih pa rasteta sorti istrska belica in leccino.

ZGODOVINA

Ludvik Nazarij Glavina

Družina Glavina je bila prisotna v Šmarjah že od nastanka vasi. Ustno izročilo namreč pravi, da je v davnih časih prišel na območje današnjih Šmarij trgovec po imenu Glavina, ki je kupil velik del zemlje na tem območju in začel spodbujati nastanek vasi in njen napredek.

Prvi se je začel z vinogradništvom in oljkarstvom ukvarjati Ivan (Johannes) Glavina, ki so ga klicali Petrušić, rojen leta 1856.

Natanko 90 let kasneje je bil rojen Ludvik Nazarij Glavina, ki predstavlja 4. generacijo vinogradnikov in oljkarjev. Leta 1997 je postavil temelje blagovne znamke Santomas in začel s stekleničenjem vrhunskega vina. Pri ustanovitvi blagovne znamke mu je pomagala tudi žena Andreja, ki je nepogrešljiva oseba v njegovem življenju in neizmerna podpora tako v življenju, kot v poslovnem svetu. Ime blagovne znamke izhaja iz francoske knjige “Topographie de toutes les vinobles” iz leta 1832, kjer je našel avtorjev zapis, ki pravi, da med najbolj znana vina iz okolice Kopra spadajo vina z imenom Santomas; so prijetnega okusa in zelo pitna.

 Iz spoštovanja do očeta, je Ludvik prevzel ime Nazarij, ki je hkrati zavetnik mesta Koper, kamor spadajo tudi Šmarje.

Vsakemu od svojih prednikov v vinski kleti je postavil v spomin 3.000 litrov velik sod. Napis na sodu Ivana Glavine je bele barve, na Antoniusovem sodu (2. generacija, po njem je poimenovana ena od najboljših linij vinske kleti Santomas) je rdeče barve in na Nazarijevem sodu (3. generacija) rumene barve. Bela, rdeča in rumena so barve, ki skupaj z družinskim grbom in napisom “Semper memoriam refacit tempum” (spomin vedno obnavlja čas) tvorijo zastavo družine Glavina, ki vihra na razglednem stolpu vinske kleti.

Že od 9. stoletja je vas, ki jo danes poznamo pod imenom Šmarje, razpoznavna po kamniti tranzeni, posebej izklesanem kamnu z odprtinami. Služil je za zapiranje ozkega cerkvenega okna in predstavlja začetek krščanstva na tem prostoru, hkrati tranzena predstavlja tudi modrost in upanje. Ludvik Nazarij Glavina je tranzeno uporabil kot razpoznavni znak blagovne znamke Santomas. Bronasta kopija tranzene šmarske cerkve je vzidana v razgledni stolp vinske kleti, ki je simbolično zgrajen v enaki višini kot zvonik šmarske cerkve.

Do leta 2016 je kot enologinja in vodja kleti delovala Tamara Glavina, najmlajša Ludvikova hči in 5. generacija družine Glavine, ki se ukvarja z oljkarstvom in vinarstvom. Sama je vinsko klet Santomas vpisala na svetovni zemljevid vin. Leta 2015 smo za 7 naših vin prejeli ocene Roberta Parkerja Jr. in vse so presegale 90 točk na 100 točkovni lestvici.

Danes se na kmetiji nahajata moderna oljarna in vinska klet z degustacijskim prostorom, enološkim laboratorijem, skladiščem vina in vinsko banko. Zgrajena je v skladu s spoštovanjem lastnika do izročil istrske arhitekture in po priporočilu krajinskih arhitektov v skladu z nenapisanimi zakoni o arhitekturni ustreznosti objektov na območju Slovenske Istre.

Nika Glavina, 6. generacija Santomas

KAKO DO NAS