Družina Glavina je bila prisotna v Šmarjah že od samega nastanka vasi. Ustno izročilo namreč pravi, da je v davnih časih prišel na področje današnjih Šmarij trgovec po imenu Glavina, ki je kupil velik del zemlje na tem področju in začel spodbujati nastanek vasi in njen napredek.

Leta 1856 je bil rojen Ivan (Johannes) Glavina, ki so ga klicali Petrušić, se je začel prvi ukvarjati z vinogradništvom in oljkarstvom.

Leta 1883 je bil rojen Antonius Glavina, po katerem je ime dobila linija šolanih vin Santomas.

Leta 1914 je bil rojen Nazarij Glavina, ki so ga klicali Lazar oz. Petrušić.

Leta 1946 je bil rojen Ludvik Nazarij Glavina, ki je ime Nazarij prevzel iz spoštovanja do očeta, Nazarij pa je tudi zavetnik mesta Koper, kamor spadajo tudi Šmarje.

Ludvik Nazarij Glavina je vsakemu od svojih prednikov v vinski kleti postavil v spomin 3.000 litrov velik sod. Napis na sodu Ivana Glavine je bele barve, na sodu Antoniusa je rdeče barve in na sodu Nazarija rumene barve. Bela, rdeča in rumena so barve, ki skupaj z družinskim grbom in napisom “Semper memoriam refacit tempum” (spomin vedno obnavlja čas) tvorijo zastavo družine Glavina, ki vihra na razglednem stolpu vinske kleti.

Že od 9. stoletja je vas, ki jo danes poznamo pod imenom Šmarje, razpoznavna po kamniti tranzeni, posebej izklesanem kamnu z odprtinami, ki je služil za zapiranje ozkega cerkvenega okna in predstavlja začetek krščanstva na tem prostoru. Ludvik Nazarij Glavina je tranzeno uporabil kot razpoznavni znak blagovne znamke Santomas, pod katero se tržijo vrhunska vina in oljčno olje. Bronasta kopija tranzene šmarske cerkve je vzidana v razgledni stolp vinske kleti, ki je simbolično zgrajen v enaki višini kot zvonik šmarske cerkve.

Družina Glavina je skoraj dve stoletji na šmarski zemlji obdelovala trte, oljke in pridelovala tudi druge kmetijske izdelke. Ludvik Nazarij Glavina se je že v mladih letih odločil, da bo nadaljeval družinsko tradicijo svojega očeta Nazarija, ki mu je po smrti tudi zapustil celotno kmetijo s 3 ha vinogradov in 4 ha ostalih kmetijskih površin. Od njega je pridobil vse začetno znanje in ljubezen do vinogradništva, vinarstva, oljkarstva ter izročila Slovenske Istre.

Ko so se v začetku 90. let prejšnjega stoletja odprle možnosti za razvoj zasebnega vinogradništva in vinarstva, je postopoma investiral v nove vinograde, oljčnike in kletarsko tehnologijo. Obstoječe kmetijske površine je razširil na skupno 20 ha vinogradov in 4 ha oljčnikov, ki so primarno dodeljene gojenju avtohtonih istskih sort. V vinogradih tako uspeva večina trt sorte refošk in malvazija, v oljčnikih pa rasteta sorti istrska belica in leccino.

Blagovna znamka Santomas je nastala leta 1997 po zamisli Ludvika Nazarija Glavine, ki je v knjigi “Topographie de toutes les vinobles” iz leta 1832 našel avtorjev zapis, ki pravi, da med najbolj znana vina iz okolice Kopra spadajo vina z imenom Santomas; so prijetnega okusa in zelo pitna.

Danes se na kmetiji nahaja moderna vinska klet z degustacijskim prostorom, enološkim laboratorijem, skladiščem vina in vinsko banko. Zgrajena je v skladu s spoštovanjem lastnika do izročil istrske arhitekture in po priporočilu krajinskih arhitektov v skladu z nenapisanimi zakoni o arhitekturni ustreznosti objektov na področju Slovenske Istre.