OLJČNO OLJE

V prisojnih deželah Grintavca v Šmarju pridelujejo oljčno olje Santomas.

oljčno olje santomas

Oljčno olje Santomas, ki smo ga poimenovali Ex Albis Ulivis je “Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre” z zaščiteno označbo porekla letnika.

V starem Rimu so Rimljani poznali štiri nivoje kakovosti olja. Najnižja se je imenovala Lampante in se je olje uporabljalo le za svetilke, nato je sledilo olje za sužnje in še višji nivo je doseglo olje za meščane. Najvišja stopnja kakovosti olja se je imenovala Ex Albis Ulivis in lahko so si ga privoščili le bogati. Oljke za to najvišjo stopnjo so pobirali najbolj zgodaj in tako dobili naj kvalitetnejše olje v celotnem Rimu. Od tod tudi ime za naše vrhunsko oljčno olje.

Pobiranje poteka ročno. S pobiranjem začnemo v prvi polovici oktobra. Stremimo k temu, da oljke stisnemo v čim krajšem možnem času.5 Naše olje je ekstra deviško in hladno stiskano, temperatura pri predelavi namreč ne preseže 27°C. Sestavljeno je pretežno iz avtohtone istrske belice (cca 80%) in manjšega dela sorte leccino (cca 20%). Olje je pred stekleničenjem filtrirano, da odstranimo še zadnje ostanke vode in trdne delcev.

FB_IMG_1635812479581

SANTOMAS oljarna

V mirni vasici Šmarje pri Kopru, Sveta Marija na hribu, se v osrčju Slovenske Istre nahaja vinogradniško-oljkarska kmetija Ludvika Nazarija Glavine. Na skoraj 24 hektarjih vinogradov in 5 hektarjih oljčnikov se začne zgodba o vrhunskih vinih in značilnem šmarskem oljčnem olju, ki se tržijo pod blagovno znamko Santomas.

Olje je izjemno izrazitega, svežega vonja in rahlo pikantnega okusa. Primerno je za uporabo pri vseh vrstah solate, rib in morskih sadežev, kuhane zelenjave in različnih vrst pečenega mesa, prileglo pa se bo tudi kot okusen dodatek k siru.

nagrade

Ex Albis Ulivis letnik 2016 je prejel zlato medaljo v Splitu na 14. Mednarodnem sejmu oljkarstva Mediterana. Naše olje letnik 2018 je prejelo Zlato priznanje na Festivalu zlate oljčne vejice v Izoli.