V vinski kleti Santomas smo meseca maja 2015 prejeli težko pričakovane rezultate ocenjevanja naših vin, ki jih je ocenil famozni vinski kritik Robert Parker. Na to priložnost smo čakali skoraj dvajset let, saj je njegov izbor vin, ki jih je pripravljen ocenjevati zelo ozek in slovenska vina pri njem praktično nimajo možnosti.

Do njega smo prišli preko našega konzultanta g. Clauda Grosa, ki je znan po tem, da so njegova vina pri Robertu Parkerju dosegla magičnih 100 točk v 100-točkovnem sistemu. Od samega ocenjevanja do objave rezultatov je minilo dolgih 5 mesecev, v katerih smo nemirno čakali na rezultate – in nato le dočakali dan, ko smo izvedeli za ocene naših vin (o katerih smo le potihem sanjali); Robert Parker je ocenil celo serijo Santomasovih rdečih vin.

Vse ocene so presegle magičnih 90 točk: najnižja ocena je bila 91 – pa tja do 94+. Pomembno je, da gre za izbor vin, ki bazirajo na refošku, ki ga v naši vinski kleti vse od trte, preko grozdja, mošta in vina “šolamo”, da bi ga lahko postavili ob bok največjih svetovnih rdečih vin. To je velikega pomena za Santomas, Slovensko Istro in Slovenijo. Ocene Roberta Parkerja te lahko na vinskem tržišču izstrelijo med zvezde ali potopijo na dno. Veseli smo prvih pozitivnih odzivov iz Slovenije, predvsem pa iz ZDA, kjer se rezultati že kažejo v obliki večjih naročil Santomas vin višjega cenovnega ranga. Velik vpliv vrhunskih ocen naših vin na povečanje prodaje pričakujemo tudi na ostalih izvoznih trgih, predvsem na Kitajskem in v Veliki Britaniji. Mirno lahko rečemo, da je to velik korak za Santomas.