vina

sveža

ARHIV

VINOGRADI

Družina Glavina že 200 let goji vinsko trto, oljke in druge pridelke. Ludvik Nazarij Glavina se je že zelo mlad odločil nadaljevati družinsko tradicijo svojega očeta Nazarija, ki mu je zapustil celotno posestvo v velikosti 17 hektarjev (7 hektarjev vinogradov in skoraj 10 hektarjev drugih kmetijskih zemljišč). Od očeta je Ludvik podedoval ljubezen in znanje do vinarstva in oljkarstva, trgovine z vinom ter strastno tradicijo slovenske Istre. Ko so se v 90. letih razvijale možnosti zasebnega vinogradništva in trgovine z vinom, je Ludvik postopoma vlagal v nove vinograde, oljčne sadovnjake in kletarsko tehnologijo. V preteklih letih se je posestvo razširilo na skoraj 50 hektarjev vinogradov in 7,5 hektarjev nasadov oljk, namenjenih predvsem gojenju avtohtonih istrskih vrst, torej refoška in malvazije, pa tudi istrske belice (znane tudi kot bianchiera) in leccina v oljčnih nasadov.

Trenutno se obdeluje okoli 24 ha vinogradov na različnih območjih Slovenske Istre. V Santomasu verjamemo, da ima vsako območje svoje značilnosti (tla, višina nad morsko gladino, bližina morja, vlažnost, sončna svetloba ...), ki ustvarjajo edinstveno mikroklimo in sčasoma specifičen značaj žetve na vsakem območju. Na vseh območjih vinske trte rastejo v flišno-peščenih tleh z visoko vsebnostjo kalcija, južno izpostavljenostjo in magičnim vplivom Jadranskega morja. Vinogradi se razlikujejo od 10 do 15 let in so različnih starosti. V vinogradih Santomas prevladujejo enojni in dvojni güyot (od osem do deset očes) z višino trte približno 70 cm. Gostota je okoli 4000 trt na hektar, razdalja med posameznimi trtami je 70 do 100 cm. Santomas se posveča tradicionalnim sortam slovenske Istre, predvsem refošku in istrski malvaziji. Med mednarodnimi sortami v Santomasu najdemo tudi merlot in cabernet sauvignon ter syrah.