Vina Santomas spadajo v vinorodni okoliš Slovenska Istra, ki meri 5.800 hektarov vinogradov na hribovitih predelih celotne Slovenske Obale. Najbolj se posvečamo pridelavi avtohtonih sort kot sta refošk in istrska malvazija, ki sta najbolj priljubljeni vini tega okoliša in se lepo prilegata k domačim istrskim ribjim in mesnim kulinaričnim specialitetam.

V vinski kleti Santomas letno napolnimo približno 80.000 buteljk (0,75 litra) vrhunskega vina. Ob izjemnih letnikih pa napolnimo tudi 144 “rehoboam” (4,5 litra) steklenic, v katerih nato zori najboljše vino kleti Santomas – Grande cuvée.

Blagovna znamka Santomas je jasno ločena na dve liniji vrhunskih vin znotraj katerih lahko vsak še tako zahteven vinski ljubitelj najde vino, ki mu bo polepšalo dan ali večer.

Sveža vina

Prva linija je t.i. linija svežih vrhunskih vin, ki gredo v prodajo naslednje leto po trgatvi in niso oplemenitena z zorjenjem v lesenih sodih. Vina so mladostna, sveža in sortno prepoznavna. Med svežimi Santomas vini lahko ljubitelji izbirajo med Refoškom, Cabernet sauvignonom, Malvazijo in Rosejem Casmere.

Starana vina

Drugo linijo vrhunskih vin predstavljajo rdeča vina, ki so plod trdega dela, rigorozne selekcije, ljubezni do trte in francoskega znanja. Gre za linijo vin, katerih grozdje uspeva na najboljših parcelah, donosi pa so izredno majhni (2-3000 l/ha). Vina gredo v prodajo nekaj let po trgatvi – vsa so primerna za staranje. Taka vina v kleti zorijo v francoskih barrique hrastovih sodih, kar doda novo dimenzijo k vsemu bogastvu, ki ga prinese grozdje iz vinograda. Znotraj oplemenitene linije Santomas vin lahko zahtevnejši vinoljubci najdejo vina z imeni Refošk Antonius, Cabernet sauvignon Antonius ter Grande cuvée.

Od leta 2000 vinska klet Santomas sodeluje s francoskim enologom Claudom Grosom, ki je zaposlen kot zunanji svetovalec. Pri pridelavi se upošteva njegova navodila ter aktualne prodajne trende vina pri nas in po svetu. Tehnologija pridelave je prilagojena končnemu cilju pridelave in se razlikuje med pridelavo svežih vin in t.i. šolano linijo vin – vin vrhunske kakovosti, ki dve leti zorijo v najboljših hrastovih barrique sodih.

Za vina iz vinske kleti Santomas je značilno, da nastajajo na naraven način, saj se pri pridelavi poslužujemo načela o integrirani pridelavi grozdja in vina. Zavedamo se neizmerne regeneracijske sposobnosti in skromnosti najlepše ovijalke – vinske trte, zato ji ob njeni rasti in razvoju nudimo le najnujnejšo podporo, za kar nas vsako jesen hvaležno poplača. Ugodne klimatske razmere v tem okolišu omogočajo pridelavo najkakovostnejših rdečih vin vrste cabernet sauvignon, merlot in refošk, katerih okus se oblikuje v enkratno harmonično celoto z nepoudarjeno kislino in žametasto mehkobo, ki izvirata iz nekoliko višje vsebnosti ekstraktnih snovi, ki se lepo ujamejo z dokaj visoko stopnjo naravnega alkohola.