Antonius Cabernet Sauvignon 2005

Letnik:
2005

Sorta oz. zvrst:
100% Cabernet Sauvignon

Zeleni trgatvi v avgustu je sledila prava trgatev oktobra 2006. Grozdje sorte Cabernet sauvignon, ki je namenjeno negovanju v lesu, namreč v vinski kleti Santomas poberemo prav med zadnjimi. Po ročni trgatvi in ročni selekciji grozdja na prebiralni mizi je sledila fermentacija z naravno mikrofloro in 20 dnevna maceracija. Izdelano vino smo s finimi drožmi pretočili v 225 L francoske barrique hrastove sodčke, kjer je vino pridobivalo nove dimezije naslednji dve leti. Biološki razkis je potekel v barrique sodčkih, kar dokazano pripomore k še večji harmoničnosti in lahko dodatno vzburi naša/vaša čutila. Dodatki žvepla so glede na strukturo vina minimalni in skupna vsebnost žvepla je izredno majhna.

*100 % novi barriques; vsi Boutes – Grande Reserve, 225 L

Rubinasto rdeče barve; še vedno so prisotni plavi podtoni, ki nakazujejo mladostnost (enolog Claude Gros, Narbonne).
Na nosu začutimo pikantnost, curry, značilni črni ribez in eterični evkaliptus; v ozadju arome belega cvetja in klinčkov (enolog Claude Gros, Narbonne).
Polno in bogato v ustih; hrustljav s prijetno kislino, ki mu daje mladost. Tanini so mogočni. V okusu je presenetljivo saden s pridihom likoricije in dolgim pookusom. Vino, pred katerim je še dolga življenjska doba; vino za zbiratelje (enolog Claude Gros, Narbonne).
Vino je močno in večplastno. Priporočene abinacije so: jedi, ki bazirajo na rdečem mesu (naravni zrezki ali pa le-ti obogateni z mediteranskimi dišavnicami). Prileže se mu jagnjetina in divjačina v vseh možnih oblikah. Sposobno se je kosati s široko paleto dišavnic in vrsto sirov. Za posebne ljubitelje pa naj predstavlja kozarec ali dva ob izbranih narezkih, ki zajemajo zorjen pršut, rezine dimljenega lososa ali postrvi in sire različnih ekstremnih okusov (pikantni – zorjeni, aromatični – s plemenito plesnijo, z dodatki – orehi, tartufi…).

 

Lege:
Čerteže (100m nadmorske višine), Sergaši (160m nadmorske višine)

Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi

Povprečna starost trt:
12 let (Čerteže), 50 let (Sergaši)

Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha

Obremenitev:
1 kg/trs

Donos:
cca 30 HL/Ha

Obiranje:
ročno

Čas trgatve:
oktober 2006

Filtracija:
nefiltrirano

Stekleničenje:
junij 2009

Število steklenic:
3.000 0,75 steklenic

Stopnja alkohola:
14% vol

Ostanek sladkorja:
1,6 g/L

Kislina:
5,5 g/L (izraženo kot vinska kislina)

PH:
3,61

Priporočena temperatura serviranja:
Sobna temperatura (18-20°C). Vino je primerno dekantirati.

Potencial staranja:
15 let + (enolog Claude Gros, Narbonne)