Antonius Refošk Sergaše 2006

Letnik:
2007

Sorta oz. zvrst:
100% Refošk

Grozdne jagode iz lege Sergaši so fermentirale skupaj s sokom pri temperaturah med 25 in 28°C. Po končani fermentaciji je sledila podaljšana maceracija, ki je trajala približno 30 dni. Po koncu maceracije smo vino pretočili v nove francoske barrique hrastove sodčke, kjer se je vino plemenitilo naslednjih 24 mesecev. Tekom zorenja v barrique sodčkih je potekel biološki razkis. Dodatki žvepla so zaradi same strukture vina minimalni.
Globoka rubinasto rdeča barva (enolog Claude Gros, Narbonne).
Na nosu zaznamo borovnice, maline, pridih črnega popra ter dimne note v kombinaciji z vanilijo in mokko (enolog Claude Gros, Narbonne).
Gre za vino polnega telesa; dobra harmonija med alkoholom, kislino in zrelimi tanini. Veliko sadnih arom, ki se v ustih pomešajo z balzamičnimi notami. Pridih po praženih mandljih in mokki. (enolog Claude Gros, Narbonne).
Mesne jedi iz rdečega mesa v kombinaciji z aromatičnimi dodatki (dišavnice, tartufi). Divjačina, govedina, jagnjetina, teletina, svinjina ter jedi iz temnih delov perutnine (gos, pegatka, raca) v kombinaciji s kruhovimi cmoki ali ruladami, pečenim krompirjem, sirovimi štruklji, aromatičnim rižem… Sušene mesnine (klobase, panceta, pršut), aromatične paštete (perutninske in druge), siri s plemenito plesnijo, zorjeni siri (parmiggiano, zbrinc), kozji siri ter siri z dodatki zelišč, oreščkov ali popra. Testenine z močnimi rdečimi ali kremnimi (sirovimi) omakami, krompirjeve zloženke z mesom in ravioli polnjeni bodisi z rdečim mesom (pršut), aromatičnimi gomoljikami ali gorgonzolo.

 

Lege:
Sergaše (200m nadmorske višine)

Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi

Povprečna starost trt:
50 let

Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha

Obremenitev:
1-2 kg/trs

Donos:
cca 40 HL/Ha

Obiranje:
ročno

Čas trgatve:
oktober 2007

Filtracija:
nefiltrirano

Stekleničenje:
junij 2010

Število steklenic:
5.000 0,75 steklenic

Stopnja alkohola:
14% vol

Ostanek sladkorja:
1,8 g/L

Kislina:
6,2 g/L (izraženo kot vinska kislina)

PH:
3,56

Priporočena temperatura serviranja:
Sobna temperatura (18-20°C). Vino je primerno dekantirati.

Potencial staranja:
15 let (enolog Claude Gros, Narbonne)