Cabernet Sauvignon 2013

Letnik:
2013

Sorta oz. zvrst:
100% Cabernet Sauvignon

Popolnoma zrelo grozdje letnika 2013 smo ročno potrgali in ga nato po mehaničnem odstranjevanju pecljevine še ročno selekcionirali in odstranili vse zelene dele rastline. Sledilo je t.i. “puščanje krvi” (saignee) pri čemer smo pridobili samotok oz. Santomas Rose 2013. Sledila je vinifikacija po principu predelave rdečih vin – fermentacija v potopnem inoks roto tanku pri kontrolirani temperaturi s 3-4 dnevno maceracijo. Po končani fermentaciji je sledil biološki razkis in zorenje vina v inoks posodah.
Globoka rubinasto rdeča barva z modrikastimi podtoni. Barva nakazuje, da gre za bogato vino (enolog Claude Gros, Narbonne).
Vonj je zelo intenziven; prevladuje črni ribez. Veliko rdečega in črnega jagodičevja. Zaznamo lahko tudi pridih breskve in črnega popra (enolog Claude Gros, Narbonne).
Gre za vino srednjega do polnega telesa; vino, ki veliko obeta. Tanini so nežni in žametni na koncu jezika. Kisline, struktura vina ter alkohol so v lepem ravnovesju. V ustih čutimo črni ribez, borovnice, veliko črnega jagodičevja. V pookusu ostaja aroma črnega popra. Sladkoben in eleganten (enolog Claude Gros, Narbonne).
Gre za sortno prepoznavno, sadno, elegantno sveže vino, ki ga lahko pijemo ob raznih prigrizkih – finger food. Je nežnejše strukture kot refošk in temu primerno naj bodo jedi manj začinjene. Cabernet sauvignon je prijeten spremljevalec plavih rib, temnih delov perutnine, ki naj bodo pripravljene čim bolj preprosto in enostavno. Prijetne so tudi kombinacije z raznimi testeninami (rezanci, ravioli, kaneloni), naravnim zrezkom, telečjimi jetrci s školjkami v buzari na rdeče, polnjenimi bučkami ali paprikami in raznimi drugimi zelenjavno-mesnimi jedmi.

 

Lege:
Izola (50m nadmorske višine), Sergaši (200m nadmorske višine)

Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi

Povprečna starost trt:
25 let

Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha

Obremenitev:
do 2 kg/trs

Donos:
cca 60 HL/Ha

Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi

Čas trgatve:
oktober 2013

Filtracija:
da – pred stekleničenjem

Stekleničenje:
julij 2014

Število steklenic:
7.000 0,75 steklenic

Stopnja alkohola:
13,5% vol

Priporočena temperatura serviranja:
16-18°C

Potencial staranja:
3 do 5 let (enolog Claude Gros, Narbonne)