Malvazija 2014

Letnik:
2015

Sorta oz. zvrst:
100% Istrska Malvazija

Popolnoma zdravo grozdje zlate Istrske Malvazije smo 24 ur macerirali pri temperaturi 10°C, nato pa čisti samotok pretočili v cisterne iz nerjavečega jekla, v katerih je potekala fermentacija pri nizkih temperaturah. Na polovici fermentacije smo približno 5% vina pretočili v nove francoske barrique sodčke, kjer je vino povrelo do konca, nato pa odležalo naslednjih 9 mesecev na finih drožeh (sur lie). Z rednim privzdigovanjem usedline (batonage), ki je sestavljena večinoma iz odmrlih kvasovk smo dosegli večjo polnost okusa, medtem ko je lesen sodček vinu povečal kompleksnost vonja in okusa. Po končanem zorenju smo vini iz sodčkov in cistern ponovno združili v optimalnem razmerju (coupage).
Bledo rumene barve z zelenimi podtoni; nakazuje svežino (enolog Claude Gros, Narbonne).
Nos je izjemno kompleksen; prevladuje vonj cvetočega gloga, sledijo sadeži; ananas pasijonka, vinogradniška bela breskev in melona. Vonj prave istrske malvazije. Začutimo lahko tudi sladkoben vonj po vaniliji. (enolog Claude Gros, Narbonne)
V ustih je lepo zaokrožena, srednjega telesa. Prijetna sveža, sadna in hrustljava. V pookusu ostaja okus po mandarinah, melonah, grenivki in limoni s kančkom karamele. Vino je izjemno mineralno (enolog Claude Gros, Narbonne).
Lahke poletne mediteranske jedi. Morske in sladkovodne ribe, členonožci (škampi, jastogi, rakovice) in mehkužci (školjke, lignji, hobotnice). Zelenjavne rižote, različne lasagne (z gamberi, špinačo,…), ribji carpaccio (tuna, brancin), testenine na belo. Belo meso (piščanec, puran) z lahkimi zelenjavnimi omakami (beluši, bučke,…). Sushi, sashimi iz jadranskih rib, surovi škampi in školjke. Zelenjavne in sadne “gazpacho” juhe.
Santomas Malvazija 2015 bo s svojim začimbnim karakterjem dober spremljevalec tudi orientalski hrani.

 

Lege:
Poljane (280m nadmorske višine), Izola (30m nadmorske višine)

Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi

Povprečna starost trt:
10 let

Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha

Obremenitev:
2 kg/trs

Donos:
cca 60 HL/Ha

Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi

Čas trgatve:
september 2015

Filtracija:
da – pred stekleničenjem

Stekleničenje:
maj 2016

Število steklenic:
8.000 0,75 steklenic

Stopnja alkohola:
13,6% vol

Priporočena temperatura serviranja:
10-12°C

Potencial staranja:
3 leta (enolog Claude Gros, Narbonne)