Refošk 2014

Letnik:
2015

Sorta oz. zvrst:
100% Refošk

Popolnoma zrelo grozdje letnika 2015 smo ročno potrgali in ga nato po mehaničnem odstranjevanju pecljevine še ročno selekcionirali in odstranili vse zelene dele rastline. Sledila je fermentacija v potopnem inoks roto tanku pri kontrolirani temperaturi. Trajanje maceracije: 3-4 dni. Po končani fermentaciji je sledil biološki razkis in zorenje vina v inoks posodah.
Globoka, rubinasto rdeča barva z modrikastim robom (enolog Claude Gros, Narbonne).
Na nosu je precej kompleksen in bogat. Zaznamo značilen vonj po črnem popru. Ko vino zavrtimo v kozarcu pa privrejo na dan še vonjave po gozdnih sadežih, zaznamo lahko tudi jagodo in malino s ščepcem brinovih jagod (enolog Claude Gros, Narbonne).
V ustih je svež in eleganten, srednjega telesa. Tanini so prisotni, vendar zaokroženi. V ustih zaznamo okus po malini in pikantnost črnega popra s pridihom kardamomoma. Vino je prijetno; harmonija med telesom in kislinami (enolog Claude Gros, Narbonne).
Nepogrešljiv spremljevalec dobrega pršuta in drugih suhomesnatih izdelkov. S svojo nevsiljivo svežino se odlično poda k jedem z žara (ražnjiči, čevapčiči), pečenkam, plavim ribam (tuna, skuša, ocvrte sardele), testeninam z rdečimi omakami (bolognese, omaka iz treviškega radiča, tunina omaka s paradižnikom), mesnim lazanjam in pastičem, mesni ali zelenjavni musaki ter jedem iz temnega perutninskega mesa. Priporočljiv za uporabo pri kuhi (klobase v refošku, “pijani istrijan”, testenine in mesnine v refoškovi omaki, pisan kruh z refoškom), kjer se držimo pravila, da isto vino, kot ga uporabljamo pri kuhi pri obedu tudi pijemo.

 

Lege:
Dobrave, Izola, Sergaši

Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi

Povprečna starost trt:
od 10 (Dobrave) do 50 let (Sergaši)

Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha

Obremenitev:
2 kg/trs

Donos:
cca 60 HL/Ha

Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi

Čas trgatve:
september 2015

Filtracija:
da – pred stekleničenjem

Stekleničenje:
januar 2016

Število steklenic:
8.000 0,75 steklenic

Stopnja alkohola:
13,5% vol

Priporočena temperatura serviranja:
16-18°C

Potencial staranja:
5 let (enolog Claude Gros, Narbonne)