Rose CasmeRe 2014 (polsuho)

Letnik:
2016

Sorta oz. zvrst:
50% Refošk, 20% Merlot, 20% Cabernet sauvignon, 10% Syrah

Santomas Rose CasmeRe je zvrst, narejena iz sort refošk, merlot in cabernet sauvignon. Popolnoma zdravo in zrelo grozdje iz letnika 2016 je bilo po mehaničnem odstranjevanju pecljevine še dodatno ročno selekcionirano. Sledila je nekajurna hladna maceracija v ležečih rototankih po koncu katere je bil čisti samotok ločen od jagodnih kožic (t.i. saignee metoda pridelave rose vin). Fermentacija s pomočjo selekcioniranih kvasovk pri temperaturi 16°C. Vino je bilo ustekleničeno pred nastopom pomladi, s čimer je ohranilo mladostno svežino.
Vino je izjemno nežne rožnate barce, svetel pridih barve lososa (enolog Claude Gros, Narbonne).
Na nosu je izredno intenziven in kompleksen. Prevladuje sadje: vonj po mandarinah, malinah in jagodah. Če dobro zavtimo kozarec privre na dan še vonj belih cvetov gloga (enolog Claude Gros, Narbonne).
V ustih je vino elegantno, sladkasto, polnega telesa in iskrivo. Prijetna svežina in okus po bananah, pasijonki in zelenem jabolku (Granny Smith). V pookusu ostaja predvsem okus po jagodah in granatnih jabolkih (enolog Claude Gros, Narbonne).
Izjemno primerno vino primerno za aperitiv, postrežen močno ohlajen v vročih poletnih dneh. Rose CasmeRe naj spremlja celotno paleto poletnih jedi: ribjih, mesnih in zelenjavnih. Najzanimivejše kombinacije dosežemo, če ga abiniramo z divjačinskimi karpači, plavimi ribami pečenimi (sardele, skuše) na žaru in jedmi, ki združujejo zelenjavo in sire (pasticio z blitvo in parmezanom, lazanja s koromačem in mozzarelo, popečena zelenjava). Sama struktura vina nam na eni strani omogoča kombinacije z lahkimi in surovimi jedmi (tunin karpačo, ribji mouse, hobotnica v solati), kjer lahko nadomesti belo vino, na drugi strani pa nam prijetne kisline in samo telo vina omogočajo kombiniranje z belim in rdečim mesom, testeninami z belimi ali rdečimi omakami, rižotami z zelenjavo ali morskimi sadeži, škampi… Možnosti za kombiniranje je res veliko; izogibajmo se le izredno mastnim in aromatičnim jedem (siri s plemenito plesnijo, aromatične omake, pečena divjačina), ki zaradi svojega bogastva kličejo po močnejšem rdečem vinu.

 

Lege:
Dobrave, Izola, Sergaši

Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi

Povprečna starost trt:
10 – 50 let

Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha

Obremenitev:
2 kg/trs

Donos:
cca 60 HL/Ha

Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi

Čas trgatve:
september 2016

Filtracija:
da – pred stekleničenjem

Stekleničenje:
januar 2015

Število steklenic:
4.500 0,75 steklenic

Stopnja alkohola:
12 % vol

Priporočena temperatura serviranja:
8-10°C

Potencial staranja:
3 leta (enolog Claude Gros, Narbonne)