vinSKA KLET

O naših vinih

Vinska klet Santomas spada v vinorodni okoliš Slovenska Istra, ki meri 5.800 hektarov vinogradov na hribovitih predelih celotne Slovenske obale. Najbolj se posvečamo pridelavi avtohtonih sort kot sta refošk in istrska malvazija, ki sta najbolj priljubljeni vini tega okoliša. V vinski kleti Santomas letno napolnimo približno 80.000 steklenic vrhunskega vina. Ob izjemnih letnikih pa napolnimo tudi steklenice rehoboame (4,5 litra), v katerih nato zori najboljše vino kleti Santomas – Grande cuvée. Blagovna znamka Santomas je jasno ločena na dve liniji vrhunskih vin znotraj katerih lahko vsak še tako zahteven vinski ljubitelj najde vino, ki mu bo polepšalo dan ali večer.

Od leta 2000 vinska klet Santomas sodeluje s francoskim enologom Claudom Grosom, ki je zaposlen kot zunanji svetovalec. Z našim glavnim enologom Urošem Bolčino se usklajujeta pri tipizacijah in sledita aktualnim prodajnim trendom vina pri nas in po svetu. Uroš Bolčina je v našo klet prinesel nove ideje kako preplesti tradicijo, ki jo vinska klet Santomas nedvomno ima, in modernost. S svojimi drznimi in izvirnimi novostmi je popestril in osvežil vse linije vin. Za vina iz vinske kleti Santomas je značilno, da nastajajo na sonaraven način, saj se pri pridelavi grozdja držimo načela o integrirani pridelavi. Vina pa nastajajo po načelu ekološke in biodinamične pridelave ter z minimalno uporabo žvepla.

OSNOVNA LINIJA

Prva linija so vrhunska vina, ki gredo v prodajo naslednje leto po trgatvi v primeru malvazije, oz. po letu in pol do dveh v primeru sort refošk in cabernet sauvignon. Kljub temu, da vina delno ali popolnoma za krajši čas zorijo v lesenih sodih, so mladostna, sočna, kompleksna in sortno prepoznavna. Med osnovnimi vini Santomas lahko ljubitelji izbirajo med Refoškom, Cabernet sauvignonom, Malvazijo in Rosejem. Naša želja je ustreči vsem okusom, zato smo v repertoar svojih vin vključili tudi sladko vino z imenom Invasia in rose penino Conte del Monte. Pri obeh vinih smo sledili tradiciji sort grozdja in tako je Invasia narejena iz malvazije in penina iz refoška. Ker želimo ponuditi nekaj drugačnega, je penina na trgu kot degožirana in tudi kot nedegožirana. Most med osnovno in zorjeno linijo povezujeta Syrah in Mezzoforte (naša edina zvrst vseh rdečih sort, ki jih gojimo- merlot, cabernet sauvignon, refošk in syrah). Pri obeh gre zato, da vino zori leto in pol v rabljenih francoskih hrastovih sodih. S tem ohranjamo sveže arome s pridihom zrelejših pikantnih zaznav.

Zorjena linija

Drugo linijo vrhunskih vin predstavljajo vina, ki so plod trdega dela in rigorozne selekcije. Gre za linijo vin, katerih grozdje uspeva na najboljših legah, donosi pa so izredno majhni (2-3000 l/ha). Vina gredo v prodajo nekaj let po trgatvi in vsa so primerna za staranje tudi do 20let in več. Taka vina v kleti zorijo v novih ne ožganih in srednje ožganih francoskih hrastovih sodih, kar doda novo dimenzijo k vsemu bogastvu, ki ga prinese grozdje iz vinograda. Znotraj oplemenitene linije vin Santomas lahko zahtevnejši vinoljubci najdejo vina z imeni Refošk Antonius, Cabernet sauvignon Antonius ter Grande cuvée.

ARHIVSKA VINA

Uživanje vina je lahko tudi popotovanje skozi čas. Z arhivskimi vini se lahko z lahkoto znajdemo v prejšnjem tisočletju ali pa obudimo spomine na izjemno letino izpred nekaj let. V arhivu vinske kleti Santomas hranimo vina, ki segajo v začetek blagovne znamke. Najstarejša vina že presegajo 20 let in so še v vrhunskem stanju. Redno preverjamo optimalne pogoje hrambe takih vin in jim tako omogočamo kar se da dolgo življenjsko dobo. Mnogi med njimi so svoj sloves doživeli tudi na mednarodni sceni npr. vrhunske ocene Roberta Parkerja Jr. Poleg običajnih steklenic, pa naš arhiv premore tudi posebne izdaje. Sem spadajo steklenice, ki imajo večje prostornine kot so magnumi (1,5 L) in rehaboami (4,5 L).

Vina v redni prodaji