Robert M. Parker, Jr., je eden izmed najbolj vplivnih strokovnjakov v vinskem svetu. Rojen v Baltimoru (Maryland, ZDA), je svojo strast do vina odkril v Franciji, natančneje v Alzaciji, kjer je v zgodnjih 70-ih letih preživel božične počitnice.

Bil je eden prvih nasprotnikov potrošniške filozofije takratne vinske industrije, ki je temeljila na kritikih, ki so jih sponzorirali distributerji ali vinske kleti. Prav zato je leta 1978 izdal svojo prvo izdajo, sedaj že famoznega časnika, “The Wine Advocate“. “The Wine Advocate”, ki je sprva izhajal kot dvomesečnik, je postal tako uspešen, da je kmalu postal mesečnik, ki je imel leta 1998 že več kot 45.000 naročnikov iz 35 različnih držav. Leta 2000 je uvedena spletna različica revije, ki izhaja dvakrat mesečno in ima več kot 50.000 vinskih sledilcev iz celega sveta.

Strokovnjaki se strinjajo, da ima “The Wine Advocate” pomemben vpliv na nakupovalne navade potrošnikov vina po celem svetu. Robert M. Parker je tudi edini ne-francoski vinski kritik za revijo France L’Express. Ocenjuje z dobro znanim 100-točkovnim sistemom.

Vina Ludvika N. Glavine, ki jih poznamo pod blagovno znamko Santomas, je g. Parker meseca aprila ocenjeval na predlog g. Clauda Grosa iz Narbonna (pokrajina Languedoc, Francija), svetovalca v kleti Ludvika N. Glavine. Claude Gros sodi med svetovne znane enologe, katerega vina iz njegove kleti (Chateau de La Negly) so že večkrat dosegla magičnih 100/100 točk pri Parkerju.

Gre za prvo oceno cele serije rdečih vin iz Slovenije, katerih najnižja ocena je bila 91, pa tja do 94+ točk. Njegove ocene Santomas vin pa so bile naslednje (vir: erobertparker.com):

Cuvée Quattro 2013 – 91/100 točk

Cuvee Quattro 2013, zvrst Shiraha, Merlota, Cabernet Sauvignona in Refoška, je veliko, sadno “nabito”, hedonistično vino, ki ponuja veliko sladkobnih taninov hrastovega soda v svoji slivovi, borovničevi in čokoladno čipkasti cvetici. Glede na to, da mu sadnosti zagotovo ne primanjkuje, ostaja lepo definiran v ustih. Izjemno čist saden okus in lep pookus. Piten bo vsaj do leta 2021, če ne še dlje.
Glede na to, da vino ne prihaja iz Languedoca (ali Francije če tako vzamemo) sem imel priložnost okušati ta vina z njihovim svetovalcem Claudom Grosom (iz La Neglya). Vsa ta vina so impresivna vina.

Antonius Refošk 2007 – 91/100 točk

Medtem ko v okusu spominja na kalifornijski Tannat (ali morda Petit Sirah) je Antonius 100% predstavnik avtohtone istrske sorte Refošk (ki uspeva tudi v severni Italiji). Raste na strmih gričih, zorijo pa ga v 300-litrskih lesenih sodih. Ponaša se z bujno cvetico borovničevja, tartufov, čokolade in tobaka, ki ostajajo živahni in sveži. Gre za vino polnega telesa, strukturirano in resno v ustih. Zdi se, kot da je bilo pravkar stekleničeno. Lepe kisline in fokusirano v pookusu. S staranjem te sorte nimam izkušenj, ampak bil bi šokiran, če tega vina ne bi mogel v odlični kondiciji uživati še čez 5–8 let.
Glede na to, da vino ne prihaja iz Languedoca (ali Francije če tako vzamemo) sem imel priložnost okušati ta vina z njihovim svetovalcem Claudom Grosom (iz La Neglya). Vsa ta vina so impresivna vina.

Antonius Refošk 2009 – 93/100 točk

Napram Antonius Refošku letnika 2007 je Antonius Refošk 2009 po domače “za past dol“. Globok, dekadenten in popolnoma zrel, ampak še vedno neverjetno svež, osredotočen in čist. Prinaša cele tone čokoladnega temnega jagodičevja, tekočega dima, tartufov, likoricije in izrazito mineralnost na nosu. Vino polnega telesa, koncentrirano in večplastno. Še eno resno vino iz kleti Santomas, ki je vredno napora, da bi ga lahko izsledili.

Grand Cuvée 2006 – 94/100 točk

Top cuvée vinarja, Grande Cuvee 2006, je v ustih še vedno zelo mlad; kot bi bil star le leto ali dve. Razstavljene so čudovite note črnega ribeza, belega tartufa, prekajene zemlje in kanček čokolade. Glede okusa in nosa je to vino po kvaliteti na nivoju Bordoja. Polnega telesa; čisto, koncentrirano in sveže, z živahno kislino in veliko tanini. Njegov potencial staranja je tako dolg, da ga še sam težko ocenim.

Grand Cuvée 2008 – 92/100 točk

Še eno odlično vino kleti! Grand cuvée letnik 2008 je še otrok z veliko kisline, taninov in sadnosti, ki se morajo še dodobra povezati. Zaznamo temno jagodičevje, usnje, tartufe, čokolado in mineralnost. Vino je polnega telesa, s “certifikatom” čiste sadnosti, ki je značilna za vina Santomas. Dajmo mu še 2–3 leta, vendar si upam staviti, da bo izredno pitno tudi, ko bo dopolnilo 20 let.

Grand Cuvée 2009 – 94+/100 točk

Zadnji in moj najljubši Grand cuvée letnik 2009 je še ena prava rock zvezda. Ponuja veliko tartufov, temnega jagodičevja, belega popra in stopljene likoricije. Brbončice v ustih zadane z bogastvom polnega telesa, omamlja jih s kristalno čisto sadnostjo, obogateno z naravno kislino in svežino, ki je tako karakteristična za refošk. Kot ostali grand cuvée-ji, je tudi ta še neverjetno mladosten.

Glede na opozorilo svetovalca Claude Grosa, da bo grand cuvée-je izredno težko probati, zaradi njihove mladosti in posledično temu njihovih visokih kislin in taninov, so se na tej točki izkazali v vsej svoji lepoti. Toplo priporočam!